Peyami Safa'nın 'Fatih Harbiye', Honoré de Balzac'ın 'Goriot Baba' ve Harper Lee'nin 'Bülbülü Öldürmek' eserinde 'Baba' karakterlerinin karşılaştırılması - Hazar, Elif (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Bu çalışma kapsamında Türk yazar Peyami Safa'nın "Fatih Harbiye" adlı eseri, Fransız yazar Honoré de Balzac'ın "Goriot Baba" adlı eseri ve Amerikalı yazar Harper Lee'nin "Bülbülü Öldürmek" adlı eserindeki baba karakterlerinin karşılaştırılması ve eserlerdeki baba karakteri ele alınmıştır. Yine bu çalışma kapsamında üç farklı milleti yansıtan söz konusu eserlerde, çocukların babaya atfettiği değer ile çocukların babalarıyla iletişim biçimleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmada elde edilen veriler, baba karakterini konu alan çeşitli eserlerin incelenmesi, analiz edilmesi ve değerlendirilmesi ile oluşturulmuştur. Karşılaştırmalı edebiyat biliminin sunduğu yöntemler kullanılarak söz konusu üç eser, baba karakteri bağlamında değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Peyami Safa, Honoré de Balzac, Harper Lee, Fatih Harbiye, Goriot Baba, Bülbülü Öldürmek, Baba Karakteri.

Within the scope of this study, comparison and evaluation of father figures in Turkish writer "Peyami Safa's Fatih Harbiye", French writer "Honoré de Balzac's Old Goriot" and American writer "Harper Lee's To Kill a Mockingbirdwhich" it is discussed. Within the scope of this study, the values that children attribute to their fathers and the way children communicate with their fathers are examined comparatively in the works that reflect three different nationalities. The data obtained in the study were created by examining, analyzing, and evaluating various works on the father figure. The three works in question were evaluated in the context of the father figure by using the methods offered by the comparative literature science. Key Words: Peyami Safa, Honoré de Balzac, Harper Lee, Fatih Harbiye, Old Goriot, To Kill a Mockingbird, Fatherfigure
A comparision of the father characters in Peyami Safa's 'Fatih Harbiye', in Honoré de Balzac's 'Old Goriot' and Harper Lee's 'To Killing a Mockingbird'
Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Keywords: Karşılaştırmalı Edebiyat; Comparative Literature