Postmodern Bir Kimlik Olarak Veganlık ve Bir Çevrimiçi Vegan Ağının Analizi - Yeğen, Ceren; Aydın, B. Oğuz (My University, 2018)
Veganlık, günümüz toplumlarında popüler hale gelen bir yönelimedönüşmüş durumdadır. Hayvansal gıda ve ürünleri reddeden veganlar, radikalduruşları ile (süt ve ürünlerini de tüketmeme vb.) vejetaryenlerden ayrılmaktave katı bir karşıtlık sergilemektedir. Manuel Castells’in bir “güç” olaraktanımladığı kimlik, postmodern toplumlarda veganlık ile de kendini tartışmayaaçmaktadır. Çünkü postmodern yaşamda veganlık, ilgili karşıtlığa paralel olarak“küresel karşıt bir kimlik” olarak gelişmekte ve kendisini sosyal medyada dameşrulaştırmaya çalışmaktadır. Bu yüzden bu çalışmada veganlık, karşıt bir kimlikbiçimi olarak ele alınmış ve tartışılmıştır. Çalışmada Vegan Türkiye’nin Twitterüzerindeki hesabı (@veganturkiye) analiz edilmiş, hesabın ağına ilişkin eldeedilen veriler yorumlanmıştır. Böylelikle Türkiye’de veganlığın sosyal medyadanasıl resmedildiği incelenmiştir. Çalışmada yöntem olarak sosyal ağ analizive içerik analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, Vegan Türkiye’nin Twitterpaylaşımlarında vegan beslenme ya da veganlığın meşrulaştırılmasından ziyade,türler arası eşitliğe vurgu yapıldığı görülmüştür. Söz konusu vurgu, hayvan haklarıve sevgisine yoğunlaşmış durumdadır.

Veganism has turned into a popular trend in contemporary societies.Vegans who abstain from eating animal food and products differ fromvegetarians with their radical stances such that they prefer not to consumemilk and other dairy products. Castells defines identity as power and inpostmodern societies, veganism is also discussed through the conceptof identity. Hence, veganism develops as a “global resistance identity”parallel to the related opposition and tries to legitimize itself on socialmedia in postmodern life. Therefore, in this study, the veganism has beenexamined and discussed as a resistance identity form. In the study, VeganTurkey’s account on Twitter (@veganturkiye) has been analysed by socialnetwork and content analyses in order to identify how veganism wasrepresented in Turkish social media. To this end, the data gathered fromthe network of the account has been interpreted. In conclusion, it hasbeen noticed that rather than veganism or vegan diet, equality betweenspecies have been mostly emphasised in Vegan Turkey’s messageson Twitter. Furthermore, animal rights and love for animals have beenidentified as the main messages of this specific account.
Veganism as a Postmodern Identity and Analysis of an Online Vegan Network
Keywords: İletişim