POPÜLER KÜLTÜR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ ADAYLARI İÇİN NE ANLAM İFADE EDİYOR? METAFORİK BİR ÇALIŞMA - Öteleş, Ülkü Ulukaya; Demir, F. Betül (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmeni adaylarının popüler kültür kavramına ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Öğretmen adaylarının oluşturdukları metaforlar, gerek eğitim gerekse toplumsal yönden katkı sunacaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji (olgubilim) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile 2022-2023 eğitim öğretim yılı güz döneminde Türkiye’de iki devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan 233 sosyal bilgiler öğretmeni adayları oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarının popüler kültür kavramına ilişkin algılarını metafor yoluyla belirlemek amacıyla, “Popüler kültür, …………. gibidir; çünkü …………” ifadesinden oluşan bir form aracılığıyla veriler toplanmıştır. Çalışma sonucunda popüler kültür kavramına ilişkin olarak sosyal bilgiler öğretmeni adayları tarafından toplam 22 kavramsal kategoride 146 metafor geliştirdiği, geliştirilen metafor sayısının ise 205 olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının popüler kültür kavramına yönelik bilgilerinin yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Fakat metaforlar ve ilgili metaforların geliştirilme gerekçeleri öğretmen adaylarının önemli bir kısmının popüler kültür kavramına yönelik olumsuz bir algıya sahip olduğunu göstermektedir.