Günlük Gazetelerde Yayınlanan Eğitimle İlgili Dava Haberlerinin İncelenmesi - Levent, Faruk; Çayak, Semih (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
Genişbir kitleye hizmet sunan eğitim sistemi içerisinde gerek hizmet sunanlardangerekse hizmet alanlardan kaynaklanan bir takım anlaşmazlıklar ya da istenmeyendurumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu anlaşmazlıklar çözülemeyince bir hukukdevleti olmanın gereği olarak hukuka başvurulmaktadır ve kişiler ya da kurumlarhaklarını dava yoluyla aramaya çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı günlükgazetelerde yayınlanmış olan eğitimle ilgili dava haberlerini incelemektir.Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır.Çalışmada Türkiye’de en çok satılan ve okunan üç gazetede 01 Ocak 2010 - 31Aralık 2014 tarihleri arasında yayınlanan eğitimle ilgili dava haberleri içerikanalizine tabi tutulmuştur. Eğitimle ilgili dava haberleri yapılan içerikanalizi neticesinde; kurumları konu alan dava haberleri, bireyleri konu alandava haberleri ve yapılan uygulamaları konu alan dava haberleri olmak üzere üçtema altında toplanmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular doğrultusundagünlük gazetelerin eğitimle ilgili dava haberlerinin aktarılmasında çocukhaklarına ve öğretmenlik mesleğinin itibarına yönelik daha dikkatli ve hassasdavranması gerektiği söylenebilir.

InTurkish educational system which provides services to masses of people, therecan be disputes or unwanted conditions stemming either from service providersor recipients. When these disputes cannot be resolved, they are referred to thelaw system as a requisite of living in a state of law and the rights of anindividual or an institution are defended through lawsuits. The purpose of thisstudy is to examine the lawsuit news related to education in daily newspapers.Document analysis which is one of the qualitative research methods was used inthe study. In the study, the lawsuit news published related to educationbetween 01 January 2010 and 31 December 2014 in the first three of the mostwidely sold and read newspapers in Turkey were evaluated by content analysismethod. Results were presented under three themes: the lawsuits regardinginstitutions, the lawsuits regarding individuals and the lawsuits regardingpractices. The results of the study shows that the daily newspapers need to bemore sensitive about children’s rights and the reputation of the teachingprofession while publishing the lawsuit news related to education.
Examining the Lawsuit News Related to Education in Daily Newspapers
anemon
Keywords: Eğitim Hukuku; Günlük Gazete; Dava Haberleri; Education Law; Daily Newspaper; Lawsuit News