Matkap Uç ve Kanal Geometrisi Tasarımının Kesme Kuvvetleri Üzerindeki Etkilerinin Taguchi Yöntemiyle Analizi - Meral, Güven; Dilipak, Hakan; Sarıkaya, Murat; Şeker, Ulvi (Muş Alparslan Üniversitesi, 2017)
Buçalışmada, iki adet özgün matkap kanal geometrisi tasarlanmış ve üretilmiştir.Deneysel çalışmalarda ticari olarak tedarik edilebilen en yaygın iki takımgeometrisi (Geometri 1, Geometri 2) ile geliştirilen özgün iki kanal geometrisi(Geometri 3, Geometri 4) performansları test edilmiştir. Takım geometrilerinindelik delme performansı üzerindeki etkilerini araştırmak ve ideal işlemeparametrelerinin belirlemek için Taguchi deney tasarımı kullanılmıştır. Anova analiziile giriş parametrelerinin deney sonuçları üzerindeki etkisi istatistikselolarak bulunmuştur. Ayrıca Taguchi’nin Sinyal/Gürültü (S/G) analizi, yardımıylaen iyi sonuç için kontrol faktörlerinin optimum seviyeleri belirlenmiştir.

In this study, two original drill channel geometries have been designed and produced. In the experimental studies , the performance of the two specific flute geometries (Geometry 3 , Geometry 4) developed by two very common tool geometries (Geometry 1, Geometry 2) was tested. Taguchi’s orthogonal array design of experiment   was utilized to investigate the influence of the tool geometry on the drilling performance and to determine the optimal drilling parameters during experimental study. The effect of the input parameters on the experimental results was statistically determined by the Anova analysis. In addition, Taguchi's Signal / Noise (S / N) analysis has been used to determine optimal levels of control factors for best results.
Analysis of the Effects of Drill Bit and Flute Geometry Design on Cutting Force by Taguchi Method
msufbd
Keywords: Delme; Kesme kuvveti; Taguchi metodu; Optimizasyon; Drilling; Force; Taguchi