Afrika, Sömürgecilik, İç Savaşlar ve Afrika Edebiyatındaki Yansımaları - Bolat, Eren (My University, 2023)
İnsanlık tarihine yön veren ve insanların hayatlarını derinden sarsan olayların başında savaşlar gelmektedir. Günümüze kadar global ölçekte yüzlerce savaş meydana gelmiştir. Bu savaşların dışında bir de lokal bazda ülke sınırları içinde gerçekleşen iç savaşlar mevcuttur. Özellikle sömürgeciliğin yıkıcı etkisi ve toplum yapılarının çeşitli etnisitelerden oluşması nedeniyle Afrika kıtasında gerçekleşen iç savaşların sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle, Chimamanda Ngozi Adichie’nin Half of a Yellow Sun (2014), Nuruddin Farah’ın Maps (1999), Ismael Beah’ın A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier (2007) ve Helene Cooper’ın The House at Sugar Beach: In Search of a Lost African Childhood (2008) kitaplarında tasvir edildiği gibi, iç savaş teması Afrika edebiyatında öne çıkan ve merak uyandıran bir unsur haline gelmiştir. Bu eserler, iç savaşın Afrika’daki bireyler, aileler ve toplumlar üzerindeki etkisini inceleyen güçlü anlatılar sunmaktadır. Bu çalışmaya konu olan eserlerin yazarları, özgün karakterleri ve çağrıştırıcı hikâye anlatımlarıyla iç savaşın amansız sonuçlarına ışık tutarken, aynı zamanda insan ruhunun zorluklar karşısındaki direncini ve gücünü de yansıtmaktadır. Bu çalışma, aktarılan bilgiler doğrultusunda Afrika kıtası özelinde sömürgecilikten sonra meydana gelen iç savaşları, seçilen eserlerdeki yansımaları bağlamında ele almayı amaçlamaktadır.
Keywords: Afrika; Baskı; İç Savaş; Sömürgecilik; Afrika Edebiyatı