TÜRKİYE-ALMANYA DIŞ TİCARETİNDE DÖVİZ KURU VE GELİR ETKİSİ: ARDL SINIR TESTİ YAKLAŞIMI - Aslan, Mehmet Barış (Asos Eğitim Bilişim Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti., 2017)
Bir ülkenin en önemli ekonomik problemleri içerisinde yer alan dış ticaret açıkları, ekonomi yönetimleri için de çözülmesi gereken öncelikli sorunlar arasında yer almaktadır. Bundan yola çıkarak çalışmada, Türkiye dış ticaretinde önemli bir partner olan Almanya ile Türkiye arasındaki dış ticaret, döviz kuru ve gelir elastikiyetleri çerçevesinde incelenerek, dış ticaret açıklarına yönelik amprik literatüre ışık tutması hedeflenmiştir. ARDL Ekonometrik analiz yönteminin kullanıldığı çalışmada, 1998Q1-2014Q4 dönemi çeyreklik veriler kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, iki ülke arasındaki dış ticarette döviz kuru etkisinin veya diğer bir ifadeyle Marshall-Lerner kuralının geçerli olmadığı görülmüştür. Diğer taraftan söz konusu ikili ticarette güçlü gelir etkisinin olduğu görülmüş dolayısıyla dış ticaret açıklarının azaltılmasına yönelik döviz kuru politikalarından ziyada gelir politikalarının daha etkili sonuçlar doğuracağı öngörülmüştür.
EXCHANGE RATE AND INCOME EFFECT ON TURKEY-GERMANY FOREIGN TRADE: APPROACH OF ARDL BOUNDS TEST
Keywords: Dış Ticaret; Döviz Kuru; ARDL; Marshall-Lerner