Okul Yöneticilerinin Üst-Bilişsel Farkındalık Düzeyleri - Baltacı, Ali (My University, 2018)
Bu araştırmada, okul yöneticilerinin üst-bilişsel farkındalık durumlarını incelenmesi ve farkındalıkdüzeylerinin cinsiyet, eğitim durumu, mesleki kıdem ve yaş bakımından karşılaştırılması amaçlanmıştır. İlişkiseltarama modelinde tasarlanan bu araştırmanın örneklem grubu, Ankara ilinde çalışmakta olan 453 okulyöneticisidir. Örneklem grubuna, Schraw and Dennison (1994) tarafından geliştirilen Üst-bilişsel FarkındalıkEnvanteri uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okul yöneticilerinin orta düzeyde üst-bilişsel farkındalığasahip oldukları belirlenmiştir. Eğitim durumu, mesleki kıdem ve yaş değişkenleri üst-bilişsel farkındalık ileanlamlı bir şekilde değişmekteyken, cinsiyet değişkeni üst-bilişsel farkındalığı yordamamaktadır. Ayrıca eğitimdurumu, mesleki kıdem ve yaş üst-biliş farkındalık düzeyleri üzerinde etkili iken; cinsiyetin böylesi bir etkisibulunmamaktadır. Bu çalışma okul yöneticileri örneklemi üzerinde üst-biliş kavramını inceleyen Türk eğitimbilimleri alanyazınındaki öncü çalışma olması bakımından önem taşımaktadır. Araştırmada elde edilensonuçların, okul yöneticilerinin üst-bilişsel farkındalık düzeylerinin tespit edilmesi ile daha nitelikli yöneticiyetiştirme çabalarına katkı sağlaması ve ileride yapılacak araştırmalar için yol gösterici olması ümit edilmektedir.

The purpose of this research is to analyze school administrators’ metacognitive awareness and to findout whether a significant difference exists according to gender, education level, professional tenure, and age. Thesample group of this research which designed by correlational survey model is the 453 school administratorsworking in Ankara. For the sample group, the Metacognitive Awareness Inventory developed by Schraw andDennison (1994) was applied. According to the results of the research, school administrators were found to havemoderate cognitive awareness. While educational level, professional tenure and age variables were changingsignificantly with metacognitive awareness, gender was not. Also, whereas education status, professional tenure,and age were found to have an important effect on metacognitive awareness levels, gender does not have such aneffect. This study is important in that the Turkish educational sciences studying the concept of metacognition onthe sample of school administrators is a pioneering work in the literature. It is hoped that the results obtained inthe research will contribute to the efforts of more qualified administrators by establishing the levels of cognitiveawareness of school administrators and to provide guidance for future research.
School Administrators' Metacognitive Awareness Levels
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Psikoloji