Kuran kıssalarının amaçlarıyla ilgili kavramların eğitim öğretim açısından tahlîli - Batar, Yusuf (My University, 2014)
Bu makalede, kıssaların amacını belirtmek için Kuran-ı Kerimde kullanılan temel kavramlar analiz edilmektedir. Bu çerçevede, kıssaların öğretici yönüne ve öğrenme sürecinde öğrenciyi aktif kılan özelliklerine işaret eden kavramlar eğitim biliminin verileri ışığında değerlendirilmektedir. Bu çalışmada kıssalar, Kuranın varlık amacını oluşturan insan hidAyetinin birer aracı olarak ele alınmaktadırlar. Bu açıdan kıssalardaki üslûp, olaylar, şahıslar, roller v.s. bütün unsurlar, okuyucunun kendisiyle hidAyet yolunun izini süreceği araçlar olarak değerlendirilmektedir. Buna bağlı olarak kıssaların amacını ifade eden KurAni kavramlar da bu temel tez doğrultusunda tahlil edilerek bir sonuca varılmaya çalışılmaktadır.

In this article, it is analyzed the basic concepts of the Quran for explaining the purpose of parables. In this context, the concepts that point at features making pupils active in the teaching and learning process and the instructive dimensions of the parables will be evaluated in the light of educational perspective. In this study the parables are handled as a means of human guidance which it is the main purpose of the Quran. In this perspective, all such elements as the style, events, persons, roles in the parables can be considered as instruments of the reader that helps himself to find the right path. Consequently, the Quranic concepts related to the purpose of the parables are analyzed in accordance with this basic thesis.
The analysis of the concepts related to aims of the Quranic narrative in terms of educational perspective
Keywords: Tarih