Ulaştırma Altyapı Yatırımlarının Ekonomik Büyümeye Katkısı: Seçilmiş Ülkeler için Panel Eşbütünleşme Analizi - Kabaklarlı, Esra; Mangır, Fatih; Ayhan, Fatih (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
Buçalışmada, 1995-2015 yılları için seçilmiş 17 OECD ülkesi ve Rusya içinulaştırma altyapı harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi ampirikolarak analiz edilmiştir. Panel eşbütünleşme ve Ortak İlişkili Etkiler analizikullanılarak elde edilen sonuçlara göre, ulaştırma altyapı harcamaları ilebüyüme arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Seçilmiş ülkeörneklerinden elde edilen sonuçlar, bu ülkelerde ulaştırma altyapı yatırımlarınıiyileştiren ve arttıran ekonomi politikalarının dizayn edilmesinin oldukçaönemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yüzden sonuçlar, ülke kararmekanizmalarının planlama açısından, ulaştırma altyapı harcamalarına daha çokönem vermesi ve altyapı kapasitelerini arttırmaları yönünde kararlar almasınıönermektedir.  Kamu sektörü altyapıyıekonomik kalkınmada katalizör olarak değerlendirmelidir.

Thisstudy examines the relationship between infrastructure and economic growthusing data of selected 17 OECD countries and Russia for the period 1995 to2015. We employ recently developed panel methods to test for unit roots andCommon Correlated Effect estimator to detect relationship among the variables.We find mostly positive and significant long-run response of economic growth totransportation infrastructure for the countries in this study. According toresults of the analysis; it is essential for these countries to design economypolicies which improve and increase the transportation infrastructureinvestment. Based on findings, this study suggests that the public sectorproviders should assess the infrastructure system as a catalyst for economicdevelopment.
Contribution of Transportation Infrastructure Investments to Economic Growth: Panel Cointegration Analysis for Selected Countries
anemon
Keywords: Ulaşım Altyapısı; Ekonomik Büyüme; Ortak İlişkili Etkiler Analizi; Transportation Infrastructure; Economic Growth; Common Correlated Effect Analysis