Çocuk Egitiminin Cumhuriyet Öncesi Türk Öykülerine Yansimalari - Erol, Teymur; Erçin, Aslihan (Ali Fuat ARICI, 2024)
Bu çalismanin amaci cumhuriyetten önceki dönemlerde verilen çocuk egitiminin Türk öykülerindeki izlerini bulmaktir. Yöntem olarak, nitel arastirma yöntemlerinden olan durum çalismasi yöntemi kullanilmistir. Çalismanin veri kaynaklari Tanzimat, Servet-i Fünun, Fecr-i Ati, Milli Edebiyat dönemleri ve bu süreçte yasamis ama bu edebi akimlara katilmamis olan bagimsiz yazarlarin eserleridir. Çalismanin verileri betimsel analiz metoduyla incelenmis ve incelenen eserlerden yola çikarak su sonuçlar elde edilmistir: Dönemin egitim sistemi esasici egitim modeline dayanmaktadir. Bundan dolayi otorite ve ceza ile sikça karsilasilmaktadir. Ayrica dönemin siyasi anlayisindan kaynakli olarak okullarda din egitimi agirlikli dersler mevcuttur. Yine dönemin siyasi ve sosyal durumlarindan kaynakli egitim alamayan pek çok çocuk vardir.
Keywords: Turkish Education; Türkçe Egitimi